Masakan tradisional Negeri Sembilan yang
terkenal dengan cita rasa eksotiknya mampu menjadi produk pelancongan jika
pengusaha hotel dan resort menyajikannya sebagai menu utama tarikan di restoran
mereka.
Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan
berkata, negeri ini kaya dengan pelbagai jenis masakan tradisional termasuk
buah-buahan tempatan yang sewajarnya diperkenalkan kepada pelancong domestik
mahupun asing.
Di antara makanan tradisional Negeri Sembilan
yag terkenal ialah rendang. Di dalam penyediaan rendang, terdapat beberapa
jenis bahan yang boleh dibuat rendang. Bahan-bahan tersebut terdiri daripada
daging, kerang, burung dan sebagainya. Rendang daging biasanya tidak
dicampurkan dengan bahan-bahan sampingan. Namun begitu dalam keadaan tertentu,
terdapat juga bahan-bahan seperti nangka, maman dan pucuk ubi.
Rendang dimasak sehingga kering dan tidak langsung
berkuah (berderai). Jenis daging yang baik untuk membuat rendang ialah daging
kerbau, ayam, itik, burung, pelanduk, napuh, kijang dan rusa kecuali daging
lembu. Ini adalah kerana akan menjadi kurang cantik kerana sukar untuk kering
di mana dagingnya mempunyai banyak air. Rendang yang dimasak dengan cara yang
betul boleh disimpan lama seperti rendang kerbau di Rembau.
Terdapat juga makanan
tradisional lain di negeri ini, antaranya ialah kuih apam johol. Apam Johol
dahulunya dikenali sebagai apam daun rambai, kerana proses pembuatannya
menggunakan daun pokok itu. Ia dikatakan berasal dari Johol kerana terdapat banyak
pengusaha dan pembuat makanan itu. Apam Johol sering kali dijadikan juadah minum petang
termasuk pada majlis-majlis rasmi kerajaan negeri sehinggakan ada yang
merasakan tidak lemgkap sesuatu juadah itu tanpa kehadiran apam Johol.
Apam ini juga mampu menarik sesiapa sahaja dengan
baunya yang wangi, bentuknya yang gebu dan lembut, selain rasanya yang tidak
terlalu manis. Selain itu, apam ini
mempunyai sedikit rekahan di bahagian atas dan sangat enak dimakan bersama kuah
sambal, rendang, bubur kacang, kuah daging dan kuah durian.
Posted
by,
MOHD IMRAN BIN RAMLI
No comments:
Post a Comment