Johor merupakan salah satu negeri yang mempunyai budaya yang
paling unik, sedangkan budaya Johor telah dipengaruhi oleh budaya tanah Melayu,
budaya Jawa dan juga budaya Sumatera. Masakan Melayu bukan saja dimakan oleh
masyarakat Melayu, malah bangsa lain juga. Banyak makanan yang boleh dapati di
Johor. Antaranya ialah lontong (ketupat yang dipotong 4 segi dicampur dengan
sayuran bersama santan), otak-otak (Isi ikan campur dengan santan kelapa dan
digaul dengan lada, bawang, halia, udang kering dan bahannya yang dibungkus
dengan daun pisang atau kelapa dan dibakar ataupun dikukus) dan sebagainya.
Lontong Jawa ni dikatakan berasal dari masyarakat jawa
tengah di panggil "Tepo" boleh dikatakan sama macam nasi impit biasa
tu cuma Lontong jawa di bungkus dengan daun pisang, bagi membangkitkan rasa dan
aroma bau daun yang berlainan dari lontong biasa.. Lontong jawa sedap dimakan
dengan Sayur Lodeh ataupun dinamakan sebagai Kuah Masak lodeh.
Sekarang lain sikit resepinya…walau bagaimanapun ia
menggunakan resepi yang sama cuma tambah sambal kacang sahaja. Kebanyakan
masyarakat kini selalu menyatakan makanan lontong ini sesuai dimakan ketika
hari raya puasa sahaja. Hakikatnya makanan ini popular sejak turun temurun plus
zaman berzaman cuma ia lebih popular dan mendapat sambutan yang hangat dalam
kalangan rakyat Malaysia ketika musim perayaan Idil Fitri.
Posted by,
Izzati Liyana binti Muhamad Isa
No comments:
Post a Comment