Assalamualaikum w.b.t dan salam
sejahtera...
Apabila bercakap mengenai warisan negeri
diseluruh Malaysia, sudah semestinya disetiap negeri itu akan ada sesuatu yang
istimewa mengenai negeri tersebut. Di mana, keistimewaan itulah yang akan
menjadi simbolik dan suatu tarikan kepada masyarakat sekeliling.
Disetiap
negeri diseluruh negara terutamanya negara kita pasti mempunyai sesuatu yang
melambangkan keistimewaannya sebagai, contoh di setiap negeri akan ada satu
jenis makanan warisan yang hanya terdapat di negeri tersebut itu.
Sebagai contoh, di
negeri KELANTAN atau suatu masa dulu juga dikenali sebagai negeri Che Siti Wan
Kembang. Di negeri Kelantan ini terdapat satu jenis makanan yang sangat sinonim
dengan kegemaran masyarakatnya iaitu “Nasi Kerabu”. Di mana didalam nasi kerabu
ini antara bahan yang dimasukkan ialah “budu” dan ia dimakan bersama dengan
ulam-ulaman.
Uniknya
makanan ini, ialah nasinya berwarna biru dan antara bahan-bahan lain yang
dihidang bersama ialah lada sumbat,sambal ikan, isi kelapa yang digerong dan
dikisar.
Pada kebiasaannya, nasi kerabu dimakan bersama pelbagai lauk-pauk
antaranya , ialah daging bakar,ayam bakar,ikan yang bersalut tepung dan
macam-macam lagi. Ia juga sesuai dijamah pada bila-bila masa sahaja tidak kira
siang ataupun malam.
Jadi kepada anda yang tidak pernah
merasai keenakan nasi kerabu ini, bolehlah mencubanya sendiri dan sudah pasti
ianya tidak akan menghampakan anda semua. Dan kepada mereka yang bercadang
untuk pergi ke negeri Kelantan, singgahlah sekejap dimana-mana gerai atau
restoran yang ada menyediakan sajian ini untuk mencuba dan menikmati sendiri
kelazatan makanan warisan negeri Che Siti Wan Kembang ini. Selamat mencuba!!!!
Posted by.
Siti Fatimah binti Che Mohd Saufi
No comments:
Post a Comment